Pihkasalva

06.04.2021

Pihkaa on käytetty tuhansia vuosia rohdoksena ja kansanlääkinnässä. Nykytutkimustenkin mukaan se  tehoaa monenlaisiin  iho-ongelmiin ja jopa antibiootille resistensseihin bakteereihin.

 Pihka parantaa haavat, estää tulehduksia, tehoaa kynsisieneen, palovammoihin, hiivasieneen, hyönteisten pistoihin, huuliherpekseen, painehaavoihin, kuiviin kantapäihin, huonosti paraneviin haavoihin jne! Eipä juuri iho-ongelmaa taida olla, mihin sitä ei kannattaisi kokeilla. Hartsiallergisille pihka ei sovi.

Olen tehnyt yleensä aika vahvaa n 20% pihkaa, mutta tutkimusten mukaan jo 10% salva tehoaa, olennaista on, että sen valmistaminen pitää tehdä alhaisella lämpötilalla.

 Luontokin osaa käyttää pihkaa, muurahaispesässä näkee usein pihkan paloja, jonne muurahaiset ovat kuljettaneet niitä estämään bakteereita ja homeita. 

 Pihkasalvaa voi myös käyttää hyväntuoksuisen pihkasaippuan tekoon.

Pihkan keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten keruuseen pitää olla maanomistajan lupa.  Itse tein omalle kuuselle kalanruotoviiltoja pihkan valutusta varten, mutta puu kärsii siitä, joten vain kaadettaville puille.

 Pihka on puidenkin haavanhoito ainetta, joten kasvuaan jatkavista puista kannaattaa ottaa vain yli valunut pihkaa, ei suoraan haavasta. Pihka irrotetaan puusta yleensä puukon terällä.

Pihkan tekemisessä on olennaista, ettei tuhoa tehoaineita liian kuumalla keittämisellä, vaan alhaisella lämmöllä hitaasti lämmittäen. Alle 75c.

Pihkasalvaan tarvitaan lisäksi rasvaa, esim elintarvikelaatuisia öljyjä; auringonkukka,- rypsi,- oliivi-, kookos,-hamppu- ym öljyjä, kaakaovoita, ihraa, vaseliinia. Voita ja ihraa on ennen käytetty.  Salvaan laitetaan myös mehiläisvahaa.


Pihkasalva

80g rypsiöljyä

30g kuusenpihkaa

20g mehiläisvahaa

Laita vesihauteeseen astiaan öljy ja pihka, kuumenna miedolla lämmöllä hitaasti, kunnes roskat ovat irronneet, siivilöi sideharson tai siivilän läpi. (Jos hyvin käy, roskat jäävät sekoituslusikkaan ja vältyt siivilöinniltä.) Roskien poiston jälkeen jäänee n 20g pihkaa. Lämmitä öljy-pihkaseos vielä uudelleen astiassa vesihauteessa,  lisää mehiläisvaha, niin että se sulaa. Kaada purkkeihin. Sulje jäähtyneinä.

Yksinkertaisimillaan voiteen voi tehdä vesihauteessa niin, että laittaa valmiiksi purkkiin öljyn ja pihkan, antaa sulaa ja erottelee pois roskat. Lopuksi lisää mehiläisvahan.

Pihkasalvan teko voi olla suttaavaavaista puuhaa ja pihkaa on vaikea irrottaa astioista, joten kannattaa käyttää niille omia astioita. Suojaa pinnat ja käytä kertakäyttökäsineitä.

Pihkasalva säilyy vuosia.