Mahla-aika

21.04.2021

Mahlan keruuaika on noin kolme viikkoa. Yleensä se yllättää ja menee nopsasti ohi.  Olen ottanut sitä talteen kahdella tavalla; ämpäriin, porannut noin 2 cm reiän koivun tai vaahteran kylkeen ja laittanut siihen elintarvikemuovista tehdyn letkun, joka on  1 mm isompi kuin reikä. Toinen tapa on katkaista oksa, sitoa pullo puuhun ja taivuttaa leikattu oksa suoraan pulloon. Mahla pitää kerätä päivittäin, se pilaantuu herkästi. Astia pitää olla suljettu ja puhdas, kun mahlassa alkaa helposti väärät pöpöt lisääntymään ja ötökätkin siitä tykkää. Yön aikana mahlaa saattaa kertyä useita litroja. Tänä vuonna sen virtaaminen on viileän kevään vuoksi lähtenyt hitaasti virtaamaan.

 Pulloihin voi laittaa mustaherukan oksan, sen avulla maitohappokäyminen alkaa ja antaa hyvää aromia juomalle. Itsessään mahla maistuu hiukan makealle. Se sisältää sokeria, mm ksylistolia, hiven- ja kivennäisaineita, c vitamiinia ja hedelmähappoja. Ei valtavasti superaineita, mutta siitä on kiva tehdä juomia ja laittaa ruuan tai taikinan joukkoon. Eri puissa on makueroja.

Itse olen pakastanut sitä sekä laittanut kellariin hapatettua juomaa. Hapattamainen on mielenkiintoinen juttu; puhtaaseen, lasiseen pulloon laitetaan mahla ja mustaherukan oksa, annetaan hapattua n 5-6 vrk huoneenlämmössä ja pimeässä. Mahla alkaa kuplia, vähän kuohua ja se muuttuu harmaaksi, se on merkki hapatuksen käynnistymisestä. Tarkoitus on, että kaasut pääsevät pois, happea sinne ei tarvitsisi mennä.  Sen jälkeen pullo suljetaan ja säilytetään kylmässä. Oksa saa olla edelleen juomassa. Talven aikana sitten hörpitään ja muistellaan keväisiä koivikoita.

Mahlankeruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.