Kombutcha

16.04.2021

 Kombutchan tekoon on helppo hurahtaa, se on mielenkiintoista ja luovaa puuhaa. Tarvitaan sieniviljelmä eli scoby, entiseltä nimeltään Volgan sieni. Se täytyy pitää hengissä, joten hyvä olisi tarjota optimaaliset olosuhteet; sopiva lämpötila ja riittävästi ravintoa eli sokeroitua vihreää teetä. Kirjoittamaton sääntö lienee, että juoman valmistaja jakaa eteenpäin vauvascobyja, joita syntyy juoman teossa. Lisäksi tarvitaan vihreää tai mustaa sokeroitua teetä, startteria, sekä mausteita toiseen fermentaatioon.

Vesi olis hyvä olla kaivo- tai lähdevettä. Vesijohtovedessä voi olla kemikaaleja tai kalkkia, joka haittaa scobyn toimintaa. Tosin vesijohtovedelläkin luultavasti onnistuu.

 Kombutcha on hapatettu eli fermentoitu juoma, joka sisältää probiootteja ja entsyymejä. Se tukee suoliston toimintaa. Sanotaanhan, että suolistossa sijaitsee ihmisen toiset aivot. Maistelu kannattaa aloittaa varovasti, niin vatsa ehtii tottua siihen. Kaupasta on turha ostaa pastoroitua kombutchaa, sillä siitä on hävinnyt kaikki hyvät aineet. 

 Kombutchan terveellisyydestä kiistellään, siinä on kyllä sokeria, mutta scoby käyttää sen fermentoitumisessa, joten valmiissa juomassa sitä ei paljoakaan ole, vain vaihteleva määrä jäännös-sokeria.

OHJE

Kiehauta vesi, lisää sokeri tai hunaja (n 0.7dl/l) ja vihreä tee, (siivilöi) jäähdytä n 30c, lisää joukkoon scoby ja startteria, laita fermentoitumaan tummaan lasiastiaan tai teräsastiaan. Peitä hengittävällä kankaalla. Varo kesäaikana, pienet banaanikärpäset rakastavat juomaa. Anna kypsyä huoneenlämmössä n 4-7vrk, maistele välillä. Kun se on riittävän hapanta, ota pois scoby ja laita tulemaan toinen fermentaatio, (joka ei ole välttämätön) jossa mukana mausteet, se voi kestää 4-6vrk.  Siivilöi ja pullota. Esim inkivääriraastetta ei tarvitse siivilöidä pois, jos ei itseä haittaa.

 Säilytettävään juomaan tulee joskus  sakkaa, joka on yleensä uusi scobyn alku. Se ei ole vaarallista, sen voi siivilöidä pois. Scobysta voi laittaa tulemaan uusi satsi tai jos pidät taukoa juoman tekemisessä, säilytä peitetyssä astiassa sokeriteessä.

Maustamiseen omia suosikkeja ovat inkivääri-sitruuna, mustaherukka, minttu, ruusu, siankärsämö-mesiangervonkukka, mustikka, vadelma. Itse tykkään laittaa pieniin pulloihin, joihin saa sopivan kerta-annoksen.